Omgeving

“Les deux f” zijn Les deux flamands en filous geworden!

West-Vlaanderen gaat ingeruild worden (vanaf half september 2017) voor een lieu-dit, de verkavelingen voor appelgaarden en zonnebloemvelden.  Bedou hoort bij het dichtbevolkte (39!) Cazals-des-Bayles, dat op haar beurt deel uit maakt van het kanton Mirepoix.    We wonen nog steeds in de Ariège, al is het op het randje.  Letterlijk dan.  De warme adem van de Aude in de nek.

 

 

 

De Ariège: het kleinste, dunst bevolkte, minst vervuilde, ruigste, meest linkse en rebelse en verst van centraal bestuur (Parijs) gelegen departement van Frankrijk. Als dat geen redenen zijn om naar hier te emigreren …of op vakantie te komen!
En dat allemaal uit vrije wil…vroeger daarentegen mocht men kiezen de Bastille in Parijs of een kluizenaarsleven in de Ariège… En nog zo dun bevolkt. De regio werd achtereenvolgens door verschillende “bezetters” geteisterd: Romeinen, Franken, de vreselijke inquisitie (cf. Katharen, zie verder),… Het verbaast dus niks dat de Ariégeois zich tegen elke vorm van overheersing (zeker koninklijke en kerkelijke) steeds hevig blijven verzetten zijn en nu heel republikeins en links zijn. De Ariège, tot voor (heel) kort nog “la Terre Courage” genoemd, nu verzachtend: les Pyrénées avec un grand A… Ook dat is waar…, want waar je ook rijdt of gaat, steeds heb je die immer fascinerende bergketen in je vizier.

Lees meer over: